Overmatige transpiratie

Zweten is één van de belangrijkste functies van het lichaam om warmte kwijt te raken. Het transpiratievocht dat op de huid komt te liggen koelt af omdat de lucht de warmte afvoert. Hierdoor koelt het lichaam af. Mensen die lijden aan hyperhidrosis, de medische term voor overmatig transpireren, zweten echter veel meer dan nodig is om hun lichaam op temperatuur te houden. Gelukkig voor hen kan dit meestal goed worden behandeld met botuline toxine (botox).

Oorzaken van overmatig zweten

Excessief zweten ontstaat doordat een bepaald type zweetklier overactief is. Er kan sprake zijn van gegeneraliseerde hyperhidrosis, waarbij het hele lichaam overmatig veel zweet afscheidt. Dit kan voorkomen bij mensen met diabetes, een schildklierafwijking of een infectieziekte.
Een andere vorm is op één plek excessief zweten, de gelokaliseerde hyperhidrosis.
De mate waarin iemand transpireert, is per persoon verschillend. Waarom de één leidt aan hyperhidrosis en de ander niet, is onbekend. Wel is er een erfelijk component. Factoren als stress, spanning en angst, intensieve lichaamsbeweging, gekruid eten, alcohol drinken en hormonale schommelingen kunnen overmatig zweten in de hand werken.

Overmatige transpiratie

Verschillende vormen van hyperhidrosis

Er zijn verschillende vormen van overmatig zweten. Focale hyperhidrose, het overmatig zweten in handen en voeten, komt het meeste voor. Een andere vorm is axillaire hydrosis, het overmatig transpireren in de oksels. Beide vormen kunnen het sociale leven zeer negatief beïnvloeden. Het is beslist onplezierig om altijd met grote zweetplekken in je kleding rond te lopen, om je meerdere malen per dag om te moeten kleden of te douchen, of om je te schamen voor je natte handen of voeten.

overmatig zweten botox oksels

Behandeling Botox tegen overmatig transpiratie

Botox wordt al jaren ingezet om samentrekkende oog-, gezichts-, nekspieren en andere spasmen te verlichten. Met botox kan ook het overmatige zweten zeer effectief worden aangepakt. Door injecties met botox worden de zenuwuiteinden van de zweetklieren geblokkeerd, waardoor deze geen zweet meer kunnen produceren. De arts brengt met enkele prikjes de botox in de huid aan. Een nagenoeg pijnloze behandeling, waarvan het effect zes tot twaalf maanden aanhoudt. Als u uw oksels wilt laten behandelen, dient u deze twee dagen van tevoren te scheren. Na de behandeling kunt u direct uw dagelijkse bezigheden hervatten.

Sommige vormen van overmatige transpiratie worden door de verzekering vergoed. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts noodzakelijk

Wilt u meer informatie over de behandeling van overmatig zweten dan kunt u ons bellen op 020 472 38 88.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken?