Adviezen en instructies

Vóór en na een behandeling met laser of IPL

Het is van groot belang dat u de instructies en adviezen opvolgt, die u krijgt voor, tijdens en na een behandeling met laser of IPL bij Amstelzijde Kliniek. Dit om een zo mooi mogelijk resultaat te waarborgen en om de kans op eventuele bijwerkingen te verkleinen.

Algemeen

Het is van belang de huid vier tot zes weken voor en na de behandeling niet meer bloot te stellen aan uv-straling, dat wil zeggen aan de zon of de zonnebank. Zowel voor als na de behandeling is het belangrijk om een zonneproduct te gebruiken met minimaal beschermingsfactor 30. Deze dient u om de twee à drie uur aan te brengen. Ook raden we het gebruik van zelfbruinende crèmes of sprays af in het te behandelen gebied. Dit kan pigmentvlekken veroorzaken.

Op de dag van behandeling dient u géén make-up aan te brengen, wanneer u in het gezicht behandeld wordt. Graag met een schone huid verschijnen.
Douchen is toegestaan. Bij het afdrogen het behandelde gebied droogdeppen en niet wrijven. Vermijd water wanneer er korstjes aanwezig zijn en probeer te allen tijde van de korstjes af te blijven. Dit om het herstelproces niet nadelig te beïnvloeden en om littekenvorming te voorkomen. Bij eventuele roodheid en/of zwelling kunt u de huid koelen met een koud kompres, een coldpack of iets kouds uit de diepvries. Zorg er echter voor dat u nooit iets dat bevroren is, direct op de huid legt. Hier verdient aanbeveling er een dunne doek tussen te doen.

Het kan voorkomen dat u enkele dagen na een IPL- en/of laserbehandeling een verhoogde talgproductie heeft. Er kunnen dan ook tijdelijk enkele puistjes ontstaan. Om beschadiging van de huid te voorkomen, adviseren we hier zo veel mogelijk vanaf blijven.

Cosmetica en exfoliërende (afschilferende) producten zijn pas weer toegestaan, als eventuele roodheid is verdwenen. Minerale make-up is wel toegestaan.
Het gebruik van eventuele pijnstillers, zoals paracetamol, is toegestaan. Deze kunnen één uur voorafgaand aan de behandeling ingenomen worden.
Direct na de behandeling is het mogelijk dat u een branderig effect voelt, alsof de huid nagloeit. Dit houdt even aan, maar neemt meestal de volgende dag al af.

Wanneer aan u tijdens het voorafgaande consult is verteld, dat voor de behandeling een verdovende crème wordt gebruikt, dan vragen wij u om zestig minuten van tevoren aanwezig te zijn. Er zullen dan foto’s worden gemaakt en de verdovingscrème zal op het te behandelen gebied worden aangebracht.

Specifieke instructies en adviezen bij ontharingsbehandeling

Vanaf zes weken voor de ontharingsbehandeling mogen de haren alleen geschoren of geknipt worden; de haren mogen er met geen enkele methode uitgetrokken worden. Andere ontharingsmethoden zoals harsen, epilatie of gebruik van ontharingscrèmes zijn dan ook niet toegestaan.
U dient zich één dag van tevoren te scheren. De haartjes mogen namelijk niet te lang zijn, maar stoppeltjes zijn juist weer wenselijk.
Na de behandeling is het mogelijk dat u een nagloeieffect ervaart, dat de huid tijdelijk rood ziet en dat er sprake is van perifolliculair oedeem. Hierbij ontstaat er vocht in het haarzakje, dat resulteert in een bultje. Dit zijn tijdelijke effecten, die vaak binnen twee dagen weer zijn verdwenen.

Specifieke instructies en adviezen bij vaat- en pigmentbehandeling

Na een vaat-, acne- of pigmentbehandeling mag het gezicht niet te veel doorbloed worden. Om die reden adviseren wij tot achtenveertig uur na de behandeling niet te sporten en geen gebruik te maken van sauna, stoombaden en té warme douches. Daarnaast raden we het nuttigen van alcoholische dranken binnen achtenveertig uur ook af.

Bij de behandeling van de beenvaten treedt soms enige verkleuring op. Dit kan even tijd nodig hebben, maar trekt na enkele weken weer weg. Bij de behandeling van pigment, zullen de pigmentvlekken enkele dagen donkerder kleuren. Het lijkt alsof de pigmentatie is verergerd, dit is direct na de behandeling al het geval. De donkerheid neemt na gemiddeld drie dagen af, waarna het pigment in de maand daarop volgend steeds lichter zal worden.

Wilt u meer informatie over wat u moet doen voor en na een laser- of IPL-behandeling, of wilt u een afspraak maken? Bel ons op 020 – 472 38 88.

Vergoedingen

Sommige behandelingen door de huidtherapeut komen bij een aanvullende verzekering in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar. Voor meer informatie over een eventuele vergoeding adviseren wij u om uw polis na te kijken en contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken?