Hoe verouderd uw huid na de overgang

De overgang en uw huid

Hormonen zijn van grote invloed op onze huid. Tijdens de overgang (menopauze) verandert de hormoonhuishouding, waardoor verschillende klachten kunnen ontstaan. Naast opvliegers, verhoogde bloeddruk en een minder goed slaappatroon, kunt u last krijgen van acne, overbeharing, en een snel verouderende huid. In deze blog leest u wat er gebeurt met uw huid tijdens de overgang.

De overgang, wat gebeurt er precies?

Dat de overgang leeftijdsgerelateerd is, is een fabel. Bij iedere vrouw kan de overgang namelijk op een andere leeftijd beginnen. In de meeste gevallen begint dit echter rond het 50e levensjaar. Het lichaam gaat minder oestrogeen produceren, waardoor de vrouw niet meer vruchtbaar is. De hormoonhuishouding is verstoord, met lichamelijke en geestelijke ongemakken als resultaat.

Invloed van hormonen op de huid

De hormonale veranderingen zorgen ook voor veranderingen in de huid die een direct effect hebben op uw uiterlijk:

  • De collageen en elastine productie neemt af: Collageen en elastine zijn lichaamseigen eiwitten die zorgen voor een stevige huid. Oestrogeen zorgt ervoor dat deze eiwitten continu worden aangemaakt door het lichaam, maar door een verminderde oestrogeenproductie, maakt het lichaam ook minder elastine en collageen aan, waardoor de huid slapper wordt.
  • Droge huid door minder talg en vochtbinding: Oestrogeen is van directe invloed op de talgproductie. Talg (vet) zorgt voor een soepele huid. Daarnaast zorgt oestrogeen voor de aanwezigheid van waterbindende stoffen, zoals hyaluronzuur. Tijdens en na de overgang is de huid minder goed in staat om water vast te houden. Deze twee factoren zorgen voor een droge huid.
  • Puistjes en overbeharing: Door de afname van oestrogeen, gaat het mannelijke hormoon testosteron de overhand nemen. Hierdoor kunt u last krijgen van haartjes in het gezicht en op het lichaam. Ook kunt u last krijgen van acne.

Verzorgingstips

Tijdens en na de overgang heeft de huid andere behoeften en dus andere verzorging nodig. Omdat de huid dunner, gevoeliger en droger is, is de juiste cosmetica zeer belangrijk. U kunt hierbij denken aan verzorgingsproducten die de huid extra voorzien van voedingsstoffen en vocht. Laat u door onze huidspecialisten informeren over welke verzorging het beste bij u past.

Laserbehandelingen tegen overbeharing

Bij ongewenste beharing of overbeharing kan onze huidtherapeut met de Elite+ laser van het merk Cynosure een veilige en uitermate effectieve behandeling uitvoeren. Omdat deze laser zeer krachtig is, zijn er gemiddeld 6 behandelingen nodig.

Laserbehandeling tegen acne

Acne, maar ook acne littekens, worden in onze kliniek met IPL- en/of laser effectief behandeld, waarbij de acne vermindert, roodheid afneemt en de huid egaler wordt. De juiste medicatie, peeling en dieptereinigingen zullen uw huid verder verbeteren.

Persoonlijk advies

Wilt u meer informatie over de invloed van hormonen op uw huid of onze behandelingen? Dan bent u van harte welkom in onze kliniek. Wilt u een gratis consult voor de laserbehandeling? Vraag het consult hier aan.