IPL- en Laserbehandelingen in de zomer

Een veel gestelde vraag: kan een IPL- of laserbehandeling in de zomer veilig uitgevoerd worden?

Het antwoord is: ja! Er dient echter rekening gehouden te worden met het type behandeling en een goede zonbescherming.
Vaak lees je op internet dat het niet goed is om IPL- of laserbehandelingen in de zomer uit te voeren, maar daarbij wordt laser als een algemeen begrip gezien en wordt er onvoldoende toegelicht wanneer er precies opgepast moet worden. Graag geven we met deze blog meer duidelijkheid.

Wanneer een IPL- of laserbehandeling wordt uitgevoerd, worden er diverse processen in de huid gestimuleerd om een reactie op gang te brengen. Hierbij ontstaat een inflammatiereactie (= ontstekingsreactie), feitelijk het herstelproces van de huid. Dit is een normale en gewenste reactie na een behandeling.
Tijdens deze herstelfase is de huid gevoeliger voor uv-straling, oftewel zonlicht. Hoe intensiever de behandeling, hoe gevoeliger de huid  is voor de zon. Afhankelijk van het soort behandeling, dien je in meer of mindere mate op te passen. De tijdsduur hiervoor kan variëren van 2 tot 6 weken. Onze huidtherapeute Marit van Boldrik adviseert u graag over de verschillende behandelingen en hoe u dient om te gaan met zonlicht.

Uren bakken in de zon na een behandeling zit er voor een aantal weken niet in, maar u hoeft zich niet te verstoppen voor elk zonnestraaltje! Geniet dus lekker van de zon, maar doe dit met beleid. Dit houdt in dat u de huid goed beschermt met een zonnebescherming van minimaal factor 30. Voor een optimale bescherming is het belangrijk om de huid elke 2 à 3 uur in te smeren.

Naast het feit dat u zich naderhand dient te beschermen, mag de huid voorafgaand aan een IPL- of laserbehandeling niet te bruin zijn. Want hoe groter het contrast tussen de huid en de te behandelen klacht, hoe mooier het resultaat zal zijn. Bovendien kan de behandeling veilig worden uitgevoerd.

IPL- en laserbehandeling kunnen dus gewoon in de zomer uitgevoerd worden, mits de huid voldoende beschermd wordt.  Mocht u toch twijfelen of vragen hebben, dan kunt u altijd terecht bij onze huidtherapeut. Zij zal uw situatie bekijken en een eerlijk en helder advies geven! Veiligheid en een effectieve behandeling staan namelijk bij de Amstelzijde Kliniek altijd voorop!