Fillers FAQ

Wat zijn fillers?

Een filler is een stof die wordt geïnjecteerd in en onder de huid. Met een filler kunnen gezichtscontouren hersteld worden en kunnen rimpeltjes en lijntjes verminderd worden door vulling te geven daar waar de lijn het meest zichtbaar is. Ook is het mogelijk om de huid te verstevigen of volume te creëren daar waar van nature of door leeftijd minder volume aanwezig is, zoals bijvoorbeeld in de lippen.

Soms worden fillers verward met Botox. Het grote verschil tussen fillers en Botox is dat Botox de spier plaatselijk ontspant, zodat minder kan bewegen. Fillers geven vulling aan een gebied en hebben dus geen invloed op de spieren.

Waar zijn fillers van gemaakt?

Er zijn drie verschillende (tijdelijke) fillers die in de loop van de tijd door het lichaam afgebroken worden. Het verschil tussen deze fillers ligt in het hoofdbestanddeel waar ze van gemaakt zijn:

Hyaluronzuur (zoals bijvoorbeeld Restylane, Juverderm en Belotero) is een lichaamseigen stof, die o.a. voorkomt in de huid. Hyaluron heeft als eigenschap dat het de huid opvult, verstevigt en water aantrekt. Hierdoor wordt er volume teruggebracht op plaatsen waar je last hebt van rimpels en/of verlies aan contouren. Een filler op basis van hyaluronzuur wordt binnen zes tot twaalf maanden door het lichaam afgebroken. Doordat hyaluronzuur van nature voorkomt in het lichaam, komen allergische reactie niet of nauwelijks voor. Daarmee is dit type filler zeer veilig.

Van alle merken hyaluronzuurfillers zijn verschillende diktes op de markt. Zo wordt er voor fijne rimpeltjes in het gezicht een wat dunnere gel gebruikt. Heb je meer volume nodig in het gezicht zoals bij ingevallen wangen of afgevlakte jukbeenderen, dan gebruikt de arts een dikkere gel.

Hierdoor vervagen rimpels en fijne lijntjes, kunnen lippen worden vergroot of geaccentueerd en wordt het volume en de natuurlijke contouren in het gezicht hersteld.

Hydroxylapatiet is een mineraal. De gel wordt na injecteren geleidelijk aan vervangen door lichaamscellen en stimuleert hierbij de productie van lichaamseigen collageen, waardoor er een zacht elastische vulling ontstaat wat aanvoelt als het omgevende lichaamsweefsel. Het hydroxylapatiet wordt in circa 12 maanden op een natuurlijke wijze door het lichaam verwijderd. Een voorbeeld van een filler op hydroxylapatiet basis is Radiesse®.

Polymelkzuur (zoals bijvoorbeeld Sculptra) stimuleert de natuurlijke collageenproductie van de huid waardoor de huidstructuur hersteld wordt en gezichtsvolume die verloren is gegaan als gevolg van ouder worden toeneemt. Voor een optimaal effect wordt deze filler 4 keer herhaald met een tussentijd van ongeveer 3 weken.

Het verschil tussen fillers op basis van hyaluronzuur en de fillers op basis van hydroxylapatiet of polymelkzuur, is dat hyaluronzuur fillers alleen zorgen voor ‘opvulling’ van de huid. Hydroxylapatiet en polymelkzuur fillers stimuleren de lichaamseigen collageenproductie en zorgen hiermee voor herstel van de huidstructuur en meer volume.

De Amstelzijde Kliniek in Amstelveen werkt alleen met tijdelijke fillers. Wij maken geen gebruik van permanente fillers en raden onze klanten af zich hiermee te laten injecteren omdat dit voor veel problemen kan zorgen. Permanente fillers zijn in Nederland verboden.

Wie mag fillers injecteren?

Volgens de wet mag iedere basisarts cosmetische behandelingen verrichten. De term ‘cosmetisch arts’ is tot op heden namelijk geen beschermde titel. Dokter Hayri Hortoglu van de Amstelzijde kliniek is een van de oprichters van de NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) en nauw betrokken bij verschillende commissies, zoals bijvoorbeeld de onderwijscommissie. Vanuit hier zet hij zich alle dagen in om de titel van ‘cosmetisch arts’ bij het ministerie van Volksgezondheid geregistreerd te krijgen voor diegene die zich op basis van ervaring of scholing bewezen hebben.

Wij raden aan om voor een arts te kiezen die is aangesloten bij de NVCG. De NVCG waarborgt de kwaliteit van cosmetische behandelingen en verbetert deze continu. Bij de NVCG aangesloten artsen beheersen de nieuwste technieken en zijn perfect op de hoogte van de laatste productontwikkelingen. Daarnaast beschikken deze artsen over jarenlange ervaring bij het uitvoeren van injectables (fillers & Botox). De behandelend artsen van Amstelzijde Kliniek, dokter Hortoglu en dokter Adams zijn beiden lid van de NVCG.

Wat voor soorten fillers zijn er?

Hyaluronzuur fillers

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof, die zorgt voor een opgevulde en egale huid. Doordat deze stof van nature voorkomt is het lichaam, is behandeling met hyaluronzuur fillers naast zeer effectief ook zeer veilig te noemen. Er kan direct een volume toename worden bereikt en de kans op allergieën is zeer klein. Een hyaluronzuur filler wordt gebruikt voor het herstellen van volume, het toevoegen van extra volume, het verstevigen van de huid en het herstellen van de contouren zoals bijvoorbeeld de kaaklijn.
Fillers voor het stimuleren van collageen
Collageen is een lichaamseigen stof, die zorgt dat de huid stevig en opgevuld is. In het lichaam bestaan eiwitten voor circa 25% uit hyaluronzuren. Na het 25e levensjaar produceert het lichaam minder collageen. De huid begint de eerste tekenen van huidveroudering te laten zien. Fillers ter bevordering van de collageenstimulatie lossen dit probleem subtiel op, doordat de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd.

Lipofilling

Bij lipofilling wordt het eigen vet na liposuctie gebruikt als filler. Het voordeel van deze behandeling is dat er gebruik wordt gemaakt van een lichaamseigen stof en er geen kans op allergieën is. Resultaten zijn echter permanent en lastiger in te schatten. In de Amstelzijde Kliniek kan je voor lipofilling terecht.

Permanente fillers

Er zijn een aantal merken op de markt die permanente fillers verkopen. De naam zegt het al; deze fillers zijn permanent en worden dus niet na een bepaalde periode door het lichaam afgebroken. Bij de Amstelzijde Kliniek werken wij alleen met tijdelijke fillers. Goed te weten is dat er in Nederland een wettelijk verbod is op het gebruik van permanente fillers.

Welke filler is het beste?

Er is veel keus, want er zijn bijna 400 verschillende soorten fillers op de markt. Toch zie je in de meeste klinieken dezelfde merken terugkomen. Merken zoals Juvederm en Restylane zijn al lang op de markt, waardoor het resultaat voorspelbaar is en eventuele bijwerkingen bekend zijn.

Jouw wensen voor het verbeteren van je huid in combinatie met jouw uiterlijke kenmerken bepalen welke filler voor je het beste is geschikt. De artsen van de Amstelzijde Kliniek zijn experts op filler gebied die bij elke behoefte een best passend behandelplan en advies kunnen geven.

Waarom fillers?

Een behandeling met fillers is geschikt als…

  • je last hebt van rimpeltjes, kraaienpootjes en/of lijntjes.
  • je vaak nors of boos kijkt, terwijl je dit helemaal niet bent.
  • je je fantastisch voelt, maar jouw omgeving steeds blijft vragen of je ziek bent of dat je slecht hebt geslapen.
  • je bepaalde kenmerken van het gezicht wilt accentueren, bijvoorbeeld jouw lippen.

Fillers of botox?

Een filler wordt gebruikt om plaatselijk volume toe te voegen, bijvoorbeeld voor het toevoegen van meer volume in de lippen of het verstrakken van de gezichtscontouren.

Botox is een spierverslapper, waardoor de spier tijdelijk geen of nauwelijks beweging laat zien. Door middel van Botox neemt de rimpel af of verdwijnt volledig.

Een filler wordt gebruikt in de volgende gevallen:

  • Rimpelbehandeling met filler voor neuslippenplooi
  • Rimpelbehandeling met fillers tegen marionetlijnen en hangende mondhoeken
  • Rimpels verminderen op de bovenlip
  • Neuscorrectie met fillers
  • Vollere lippen
  • Contourverbetering
  • Volumeverlies
  • Rimpels op de kin
  • Rimpels op de wangen
  • Vullen van de slapen
  • Verbeteren van de kaaklijn

Botox wordt gebruikt in de volgende gevallen:

  • Voorhoofdrimpels
  • Fronsrimpels
  • Kraaienpootjes (rimpels om de ogen)
  • Bovenliprimpels
  • Putjes en rimpels in de kin
  • Bunnylijntjes (lijntjes op de neus die zichtbaar zijn als je je neus optrekt, lacht of tegen de zon inkijkt)
  • Hangende mondhoeken
  • Migraine
  • Overmatig transpireren (bijv. handen, oksels, voeten).

Hoe werken fillers?

Een filler is een stof die in de huid wordt geïnjecteerd en daar zorgt voor meer volume. De gel wordt met een hele dunne naald op de gewenste plek geïnjecteerd. Voor iedere behandeling worden tijdens het consult jouw wensen besproken. De arts van de Amstelzijde Kliniek bepaalt in overleg met jou welke filler het beste is geschikt en past bij jouw wensen. Sommige fillers zijn bijvoorbeeld wat dikker van structuur, deze worden voornamelijk gebruikt om het verlies aan contouren te herstellen. Een wat dunnere filler is weer beter geschikt voor de lijntjes en rimpeltjes.

Indien nodig brengt de arts wat verdovende crème aan, zodat de behandeling nagenoeg pijnloos is. Tijdens de behandeling zal de arts diverse prikjes geven en de filler inspuiten. Na de behandeling wordt vaak een lichte massage gegeven op het behandelde gebied. De behandeling duurt zo’n 15 tot 30 minuten.

Na de behandeling kan de huid wat rood en gezwollen zijn, waarbij ook blauw plekken kunnen ontstaan. Deze trekken vanzelf na een aantal dagen weer weg. Wanneer je sneller last heeft van blauw vlekken, kan de arts beslissen om geen injectienaald, maar een canule te gebruiken. Een canule heeft een ronde punt in plaats van een scherpe punt, zodat de kleine bloedvaatjes onder de huid niet beschadigd raken. Het advies na een behandeling is een uur geen sport, sauna of andere inspannende activiteiten te doen. Camouflage van eventuele priksporen mag na 6-8 uur.

Hoe lang hebben fillers effect?

Hoe lang een filler werkt, is afhankelijk van drie factoren:

  • Het behandelde gebied bepaalt voor een deel hoe lang een filler werkzaam is. De lippen zijn bijvoorbeeld beweeglijk weefsel, waardoor de filler sneller afbreekt. Gemiddeld blijft een filler hier tussen de 6 en 9 maanden werkzaam.
  • Ook het type filler bepaalt hoe lang de filler effect heeft. Een wat dikkere gel blijft langer werkzaam dan een dunnere.
  • Als laatste is de stofwisseling van de cliënt ook een factor. Hoe sneller de stofwisseling, hoe minder lang de filler in het lichaam blijft zitten.

Hoe lang blijven fillers zitten?

Een filler blijft gemiddeld tussen de 6 en 24 maanden zitten. Dit is afhankelijk van jouw stofwisseling, het type filler en de behandelde plek.

Hebben fillers bijwerkingen?

Bij fillers wordt er gebruik gemaakt van de lichaamseigen stof hyaluronzuur. Hyaluron heeft als grote voordeel dat er geen allergieën ontstaan. Het is mogelijk dat je na de behandeling last krijgt van een gezwollen en rode huid, met eventueel wat bultjes. Dit trekt na enkele dagen vanzelf weg. Er kunnen zich daarnaast blauwe plekken vormen op het behandelde gebied, ook deze zijn na een aantal dagen niet meer zichtbaar.

Wat kosten fillers?

De prijs voor behandeling met fillers is afhankelijk van het te behandelen gebied en het merk filler dat wordt gebruikt. De behandelingen bij Amstelzijde Kliniek met een filler starten vanaf €350,-. Bekijk onze prijslijst voor een volledig overzicht.

Mag je met fillers in de zon?

De eerste week nadat je bent behandeld met fillers, mag je niet onder de zonnebank, noch in de zon. Na deze week kun je genieten van de zon. Ons advies (ook als je geen fillers hebt) is om de huid altijd goed te beschermen met goede zonbeschermingsproducten. Wanneer je wel met fillers bent behandeld is dit nog belangrijker, want de zon en de zonnebank breken de filler namelijk sneller af. We raden de zon en zonnebank vooral af voor de gebieden waar de filler oppervlakkig wordt geïnjecteerd zoals bij de lippen en bij de neus/lippenplooi.

Wanneer de filler wat dieper is geïnjecteerd, zoals bij het accentueren van de jukbeenderen, hoef je je geen zorgen te maken wat zonstraling betreft. Deze injecties worden onder de spieren gezet, waardoor uv-straling hier bijna geen invloed op heeft.

Wanneer heb je resultaat met fillers?

Na de behandeling is je huid eerst gezwollen en wat verkleurd, dit kan vooral voorkomen bij een lipvergroting. Je ziet na twee weken het ‘echte’ resultaat.

Na zes tot twaalf maanden wordt de filler afgebroken door het lichaam en dient de behandeling te worden herhaald om hetzelfde resultaat te behouden.

Zijn fillers gevaarlijk?

Een tijdelijke filler op basis van hyaluronzuur is zeer veilig.. Deze filler wordt na een paar maanden vanzelf door het lichaam afgebroken en doordat hyaluronzuur van nature voorkomt in het lichaam, worden allergische reacties geminimaliseerd. Een filler op basis van hyaluron kan zich niet inkapselen in het weefsel en de behandeling dient na een aantal maanden te worden herhaald om het gewenste resultaat te behouden. Mocht het toch zo zijn dat één van de bovengenoemde complicaties optreedt, kan de filler gemakkelijk worden opgelost met hyaluronidase.

Wij gebruiken bij Amstelzijde Kliniek geen permanente fillers die niet worden afgebroken door het lichaam. De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) raadt gebruik van permanente fillers af. Complicaties kunnen zelfs na jaren optreden en variëren van ontstekingen tot harde knobbels, die zich soms onderhuids verplaatsen.