Ieder mens heeft pigment in zijn huid, dat zorgt voor de kleur van de huid, ogen en haren. Pigmentvlekken ontstaan wanneer er een ophoping of verstoring plaatsvindt in de aanmaak van dit pigment, wat resulteert in donkerdere plekken of vlekken op de huid (witte pigmentvlekken zijn echter ook mogelijk). Deze vlekken kunnen variëren in grootte, vorm en intensiteit en kunnen overal op het lichaam voorkomen. Terwijl sommige vlekken aangeboren zijn, ontstaan anderen als gevolg van blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, leeftijd of andere externe factoren. Hoewel pigmentvlekken meestal onschadelijk zijn, kunnen ze voor sommige mensen esthetisch storend zijn. Er zijn daarom genoeg mensen die bij ons komen die de willen dat wij de pigmentvlekken verwijderen. Of je nu op zoek bent naar een behandeling voor pigmentvlekken in het gezicht of op het lichaam, bij Amstelzijde Kliniek bent je aan het juiste adres.
Bij Amstelzijde Kliniek in Amstelveen kunnen wij pigmentvlekken verwijderen zoals zwangerschapsmasker, ouderdomsvlekken, zonnevlekken en andere vormen van pigmentatie veilig en doeltreffend. Dit doen wij met een laserbehandeling en/of een peeling, eventueel gecombineerd met de juiste huidproducten. Pigmentvlekken laseren is een erg doeltreffende methode, voor zowel witte pigmentvlekken als donkere pigmentvlekken.
Bij een laserbehandeling van het pigment wordt het licht van de laser door het overmatige pigment geabsorbeerd en omgezet in warmte. Het pigment wordt afgebroken en op natuurlijke wijze opgeruimd door het lichaam. Het resultaat is een prachtige, stralende en egale huid.
Voor de pigmentvlekken behandeling van zwangerschapsmasker of melasma combineren wij indien nodig de juiste skincare, de Mela Peel Forte, met de PicoSure laser. Deze laser is als één van de weinige lasers geschikt voor melasma. Dit omdat deze laser niet werkt op basis van warmte, zoals veel andere lasers wel doen. Melasma is namelijk erg gevoelig voor warmte waardoor de kans bestaat dat het verergerd, waardoor een andere behandelmethode noodzakelijk is voor een goed effect op de langere termijn. De PicoSure is in staat op een veilige en effectieve wijze melasma te behandelen.
Naast pigmentvlekken behandelen met een laser, kun je er ook voor kiezen om de vlekken met een peeling te behandelen. Een peeling is een vloeistof op basis van verschillende ingrediënten met elk specifieke eigenschappen. Als we die peeling aanbrengen op jouw huid gaat jouw huid schilferen, dat noemen we ook wel exfoliatie. Het actieve bestanddeel van de peeling kan zo goed doordringen in de verschillende lagen van de huid. De Mela Peel Forte van Dermaceutic is hiervoor erg geschikt.
Een peeling kan een opzichzelfstaande behandeling zijn, het is wel goed om te weten dat wij de beste resultaten boeken in combinatie met IPL- en laserbehandelingen.
Wil jij pigmentvlekken verwijderen in Amsterdam? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.
Meer weten over de behandeling tegen pigmentvlekken? Lees dan de tekst hieronder, geschreven door huidtherapeute.
Hoe zit dat eigenlijk met pigment?
Pigmentcellen komen voort uit melanocyten. Dit zijn cellen die zich in de basaalcellenlaag bevinden, aan de onderkant van de opperhuid – je eerste huidlaag (je hebt er overigens twee: opperhuid of epidermis en de dermis, de onderhuid). Vanuit de basaalcellen laag worden telkens nieuwe, verse huidcellen incluis pigmentcellen, omhoog gestuwd.
De oorzaak van een verstoorde pigmentaanmaak (=teveel in dit geval) is gelegen in een aantal oorzaken:
Genetische aanleg, natuurlijke veroudering, zonbeschading, ontstekingen of hormonale veranderingen kunnen hier aan ten grondslag liggen. En laten we ook het zonnebankgebruik niet vergeten.
Aanpak in de diepte en aan de oppervlakte
Het is belangrijk het pigmentprobleem op de juiste diepte aan te pakken, zodat je het daarna stabiel kunt houden. Onze huidtherapeut van Amstelzijde Kliniek vertelt: ‘Afhankelijk van het pigment en de oorzaak wordt er een passende manier gezocht, van peeling tot dermabrasie, van IPL tot laser. We maken namelijk ook heel vaak gebruik van de Melapeel voor bijvoorbeeld melasma-achtig pigment. Voor alle soorten pigmentproblemen hebben we een passende pigmentvlekken behandeling.’
Afschilfering in 28 dagen
Pigmentvlekken laseren doen we met de MaxG. De MaxG die gebruikt wordt bij de Amstelzijde Kliniek in Amstelveen en Amsterdam, is een prachtige, doeltreffende machine die intense pulsed light geeft in een geoptimaliseerde versie – hij is dus meer doelgericht dan IPL. De machine verspreidt warmte in de vorm van licht in de diepere huidlaag, waarbij het pigment verpulverd wordt. In een periode van 28 dagen komen deze pigmentbrokjes naar boven en schilferen mee af met het normale huidvernieuwingsproces.
Echt langdurig effect
Na 4 weken zie je dus al resultaat, en na twee maanden nog meer. Ik kan uit ervaring zeggen, nu ik vier maanden verder ben, dat het overgrote deel van de pigmentvlekjes die overigens maar 1x behandeld zijn, nog altijd weg zijn! Natuurlijk – ik smeer mijn handruggen in met een hoge uv-beschermingsfactor.
Branderig gevoel
De behandeling is niet geheel pijnloos. Elke prik voelt als een elastiekje dat tegen de huid wordt afgeschoten. Er is overigens geen speciale verkoelende, verdovende gel nodig, het apparaat heeft een handstuk waarmee je de huid die behandeld wordt, kan koelen. De dagen erna voel je wel wat branderigheid. Koud water helpt, en net na behandeling doet je huidtherapeute er een verkoelende creme op.
Pigment dat eruit komt, wordt eerst donker
Het is opvallend hoe het pigment de dagen erna heel donker wordt. Schrik niet, want het is bezig uiteen te vallen. Soms kun je ook echt een rommelige donkere huidvlek zien. Gaandeweg zul je zien dat de vlek wat ruwer wordt, en krijg je de behoefte het flink in te vetten.
Ja, ze gaan weg….
Even ging mijn handhuid er ook heel gerimpeld uitzien. Dit verdween allemaal, en als ik na vier maanden mijn handruggen bestudeer, midden in de zomer, constateer ik blij dat die pigmentvlekken nog steeds weg zijn en twee heel licht aanwezig zijn gebleven. Deze hadden na een tweede behandeling ook zeker verdwenen.
Om welk type pigment gaat het?
Onze huidtherapeut vertelt dat ze eerst heel goed kijkt met welk type pigmentvlek ze te maken heeft. Als het bijvoorbeeld melasma is, waarschuwt ze erg terughoudend te zijn met lichtbehandelingen. ‘Licht kan dan juist een ‘trigger’ zijn die het pigment donkerder maakt. Wij kiezen dan voor peelings in combinatie met onze PicoSure laser die supersnelle, korte flitsen geeft waardoor er geen activerend effect voor pigmentaanmaak ontstaat.
Drie keer een kuur behandeling pigmentvlekken
Onze huidtherapeut adviseert om pigmentvlekken drie keer te behandelen en dan een onderhoudsbehandeling eens in het jaar of eens in de twee jaar te nemen. ‘Voor deze behandeling mag je niet zongebruind zijn, het is daarom aan te raden om pas in het najaar te starten. ‘
Onze huidtherapeut behandelt het dagelijks
Onze huidtherapeut geeft deze pigmentbehandelingen met licht dagelijks in de kliniek. ‘Pigmentvlekken worden echt als heel storend ervaren. Als je ziet hoe mooi egaal een huid weer kan worden, is dat echt een grote winst.’
Weg…tekenen van veroudering. Het kan!
En ik kan niet anders dan dit beamen. Ik was gewend geraakt aan mijn gespikkelde handhuid, en toen ik zag hoe fraai egaal mijn huid weer kon worden…..weg tekenen van veroudering. Heel fijn als je huid er weer veel jonger uitziet. Persoonlijk vind ik namelijk een pigment-gevlekte huid er ouder (verweerder) uitzien dan een huid met rimpels.
Geen Intense – maar Optimalized Pulsed Light
Eerder dit jaar maakte BeautyJournaal’s Monique kennis met een supermethode om pigmentvlekken echt langdurig uit te schakelen. Een IPL methode die net even wat krachtiger is, de OPL methode: optimalized pulsed light, de MAXG, bij de Amstelzijde Kliniek in Amstelveen.
Vlnr: 1 dag na de MaxG behandeling tot bijna 5 maanden na behandeling. Drie dagen na de behandeling zag je het pigment al donker worden, wat betekent dat het begint te verbrokkelen en dan langzaam uit de huid verdwijnt.