Méér dan 20 jaar ervaring
Méér dan 20 jaar ervaring
Ècht dat natuurlijke effect
Ècht dat natuurlijke effect
100.000+ behandelingen
100.000+ behandelingen

Spataderen, hoe ontstaat het en wat kunt u hiertegen doen?

Experts van
meerdere disciplines
Eerlijk, transparant
en persoonlijk advies
Gecombineerde behandelingen
voor optimaal resultaat

Wist u dat één op de vier Nederlanders last heeft van spataderen en dat dit vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen? U leest in deze blog hoe spataderen ontstaan, wat u zelf kunt doen om dit te voorkomen en wat wij in de kliniek voor u kunnen betekenen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen kunnen kleine of grote bloedvaten zijn, die blauw/paars door de huid schijnen. Omdat het bloedvat gezwollen is, is een spatader bobbelig van vorm. Meestal zitten spataderen in de benen en geven ze geen klachten. Sommige mensen kunnen echter wel last hebben van een jeukend gevoel en zware, vermoeide en pijnlijke benen.

Hoe ontstaan spataderen?

Via slagaderen pompt het hart bloed naar alle lichaamsdelen. Via de ader stroomt dit bloed weer terug naar het hart. Bij sommige mensen is de terugstroom van bloed minder goed, waardoor het bloed niet meer naar het hart wordt gestuwd. De druk op de ader wordt steeds groter, waardoor het uiteindelijk zal verwijden. De kleppen in de aderen sluiten niet goed meer en hierdoor wordt het transport van bloed van de benen richting het hart slechter. Dit zorgt weer voor nieuwe bloedophopingen, waardoor de aderen nog verder uitzetten. De spatader wordt zichtbaar.

Factoren die van invloed zijn op spataderen

De volgende punten kunnen invloed hebben op het ontstaan en verergeren van spataderen:

  • Erfelijkheid
  • Leeftijd
  • Zwangerschap
  • Staand werk

Wat kunt u doen om spataderen te voorkomen?

Bewegen is essentieel bij het voorkomen van spataderen. Door te bewegen wordt de bloedcirculatie bevorderd, waardoor er meer zuurstof in de aderen komt. Gezonde voeding en niet roken/drinken ondersteunt ook een goede bloedsomloop. Daarnaast kan koud douchen de elasticiteit van de bloedvaten verbeteren en een massage zal de bloedcirculatie stimuleren.

Behandeling tegen spataderen

U kunt zelf dus al het een en ander doen om spataderen te voorkomen. Helaas zullen spataderen niet uit zichzelf verdwijnen en is behandeling noodzakelijk. Een veilige en effectieve methode om dit te doen is door middel van een laserbehandeling van de beenvaatjes. De Elite+ laser die wij gebruiken is zeer geschikt om zowel rode, blauwe en dieperliggende beenvaten mee te behandelen. Het grote voordeel van deze methode is dat omliggend weefsel niet wordt beschadigd en dat er één tot drie behandelingen nodig zijn (in een tijdsbestek van acht tot twaalf weken).

Werking van laserbehandeling tegen spataderen

Het licht van de laser wordt opgenomen door het hemoglabine (eiwit) in ons bloed. Hier wordt het licht omgezet naar warmte, waardoor het bloed stolt en het vaatje op een natuurlijke manier door het lichaam wordt verwijderd.

Gratis consult

Overweegt u een laserbehandeling van uw beenvaatjes? Tijdens het gratis consult in onze kliniek informeren wij u graag verder over deze behandeling, wat de kosten zijn en of u eventueel recht heeft op vergoeding van uw zorgverzekering. Wilt u direct een afspraak maken voor het gratis consult? Gratis Consult aanvragen.

©
2024
Amstelzijdekliniek
-