Onze huidtherapeute krijgt nog weleens de vraag wat het verschil is tussen een dermatoloog en een huidtherapeut en welk huidprobleem bij wie kan worden behandeld. Heb jij een bepaald huidprobleem en zou je dit kundig en effectief willen laten behandelen? Lees dan onze nieuwe blog!
Een dermatoloog is zijn of haar studie begonnen met de 6-jarige studie geneeskunde, waarna er nog een specialisatie van 5 jaar volgt op het gebied van dermatologie. Een dermatoloog is een huidarts, gespecialiseerd in de huid, het haar en de nagels.
Je kunt alleen terecht bij een dermatoloog met een doorverwijzing vanuit je huisarts. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van verdachte plekjes op de huid, ernstige acne, psoriasis, eczeem, spataderen, oedeem of moedervlekken, zal de huisarts je doorverwijzen naar een dermatoloog bij jou in de buurt.
Anders dan de huidtherapeut, mag de dermatoloog medicatie voorschrijven, nadat er een diagnose is gesteld. Daarnaast mag hij/zij een huidbiopt, kweekonderzoek of een allergietest afnemen ten behoeve van de juiste behandeling.
Een huidtherapeut behoort tot de paramedici. Een paramedicus is iemand die voor zijn/haar beroep medische behandelingen doet maar geen arts of tandarts is. Een huidtherapeut heeft een vierjarige HBO opleiding huidtherapie gevolgd, waarin een combinatie van dermatologie en verschillende vaardigheden betreffende huidtherapieën aanbod komt. Iedere 5 jaar dient de ervaring en kennis van de huidtherapeut ingediend te worden bij het kwaliteitsregister, waardoor kwalitatieve huidzorg gewaarborgd blijft.
De huidtherapeut behandelt veelvoorkomende huidproblemen zoals acne, littekens, oedeem, pigmentvlekken en overbeharing. Zij stelt het huidprobleem vast door middel van een intakegesprek en/of huidinspectie.
Je hebt een verdacht plekje en je vraagt je af of je nu naar de dermatoloog of de huidtherapeut moet. Allereerst is het belangrijk om een afspraak te maken met je huisarts. Hij of zij zal je doorverwijzen naar de juiste behandelaar.
Als je bijvoorbeeld last hebt van een milde vorm van acne, zal de huisarts je adviseren naar de huidtherapeut te gaan. Een huidtherapeut is goed in staat dit probleem te behandelen, waarbij ook de nabehandeling- en begeleiding zeer belangrijk is.
Wanneer je last hebt van een ernstige vorm van acne, is een bezoek aan de dermatoloog van belang. Er dient in dit geval eventuele medicatie te worden voorgeschreven, zodat de acne kan verminderen of verdwijnen.
Onze huidtherapeute Marit van Boldrik heeft haar opleiding gevolgd aan de Hogeschool Utrecht, waarna zij is gaan werken voor privéklinieken. Hier heeft zij veel ervaring opgedaan betreffende IPL-en laserbehandelingen en therapieën voor het behandelen van acne, couperose, pigmentvlekken en de verouderde huid.
Ben jij benieuwd wat Marit voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak voor het gratis consult!