Last van voorhoofdrimpels?

Botox en fillers, de feiten

De meeste van ons hebben weleens gehoord van botox en fillers. U kent iemand die een cosmetische ingreep heeft laten doen, of u heeft het zelf gedaan. Niets nieuws dus. Toch zijn er nog onduidelijkheden over injectables er waar deze voor gebruikt kunnen worden. In deze blog krijgt u meer informatie over de werking van botox en fillers.

Wat is het verschil tussen botox en fillers?

Alhoewel botox en fillers vallen onder ‘injectables’ is er een verschil tussen deze twee stoffen.

Botox

Botox is een merknaam voor de stof Botulinetoxine, dit is een natuurlijk eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botulinum. Wanneer botulinetoxine wordt gebruikt in de cosmetische geneeskunde, wordt de stof sterk verdund en geïnjecteerd in de spiervels die verantwoordelijk zijn voor onze mimiek. Het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen. Hierdoor kunnen de spieren ontspannen en zullen ze minder bewegen, waardoor rimpels vervagen.

Botox tegen overmatig transpireren & migraine

Wist u dat botox ook voor andere doeleinde wordt ingezet, behalve de vermindering van rimpels? Doordat botox de werking van zenuwen die de zweetklier prikkelen blokkeert, is deze stof geschikt om overmatige transpiratie te behandelen.

Botox kan ook bij migraine een positieve invloed hebben, omdat migraine in sommige gevallen wordt veroorzaakt door onwillekeurige aanspanningen van de spieren.

Fillers

Filler’ verklapt al een beetje waar deze stof voor wordt gebruikt, namelijk het herstellen van volumeverlies en het opvullen van rimpels. Naarmate we ouder worden, neemt het steunweefsel af (zoals elastine en collageen). Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor een gladde en stevige huid. Fillers vullen rimpels en vouwen op die al in de huid getekend staan of geven opnieuw volume aan de wangen, traangootjes of lippen. De werkzame stof in fillers is hyaluronzuur. Hyaluron is een lichaamseigen stof, waardoor de kans op een allergische reactie uiterst klein is. Hyaluronzuur is een tijdelijke filler en wordt na verloop van tijd afgebroken door het lichaam.

Feiten over injectables

  1. Botox kan zorgen voor een emotieloze uitstraling, maar alleen wanneer er te veel van deze stof wordt geïnjecteerd. Daarom is het belangrijk dat u zich altijd laat behandelen door een deskundig cosmetisch arts. Wanneer botox goed wordt gebruikt, zal het resultaat natuurlijk zijn en zorgen voor een fris en stralend voorkomen.
  2. U kunt verslaafd raken aan het gevoel dat botox u geeft. In principe kunt u aan alles wat een fijn gevoel geeft verslaafd raken. Het is echter niet zo dat u steeds meer botox nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken. Botox op zich is dus niet verslavend en wanneer het na 3 tot 4 maanden raakt uitgewerkt, kunt u gewoon weer dezelfde dosering nemen als daarvoor.
  3. Blootstelling aan zonlicht zorgt ervoor dat fillers sneller worden afgebroken. Dit komt doordat Uv-straling hyaluronzuur afbreekt. Wij raden blootstelling aan de zon en de zonnebank af, sowieso de eerste twee weken na de behandeling. Wie een mooie huid wil behouden, dient ook na deze twee weken gematigd te genieten van de zon.