Botox FAQ

Wat kost een botox behandeling?

De prijs voor een behandeling is afhankelijk van het aantal te behandelen zones. Het tarief voor een behandeling begint bij €75. Ter indicatie: de prijs voor bijvoorbeeld de behandeling van de frons is €165. Op onze prijslijst vind je alle tarieven.

Wat is botox eigenlijk?

Botox is een merknaam voor het medicijn botuline toxine. Er zijn meerdere merken die de stof botuline toxine bevatten. In Nederland zijn er drie merken botuline die voor cosmetische doeleinden gebruikt mogen worden: Botox , Azzalure, en Bocouture.

Botuline toxine is een neurotoxisch gif, dat door de bacterie Clostridium botulinum wordt geproduceerd. Het is een eiwit dat op zenuwcellen inwerkt en het wordt voor verschillende medische toepassingen gebruikt. Botulinetoxine wordt in de cosmetische toepassing verdund, waardoor een Botoxbehandeling zeer veilig is.

In de cosmetische wereld wordt Botox gebruikt voor de volgende doeleinden:

  • Verminderen van rimpels, zoals; voorhoofdrimpels, fronsrimpels, kraaienpootjes (rimpels om de ogen) bovenliprimpels, putjes en rimpels in de kin en bunnylijntjes (lijntjes op de neus die zichtbaar zijn als je je neus optrekt, lacht of tegen de zon inkijkt).
  • Liften: Wenkbrauwen en mondhoeken.
  • Verminderen van volume; kin verkleining, verkleinen van een brede kaak.

Verder wordt Botox ook ingezet voor medische toepassingen, zoals tandenknarsen, (bruxisme) overmatig transpireren, spastische spieren en migraine.

Wat doet botox precies?

Botulinetoxine is een natuurlijk voorkomend eiwit van een bacterie. Injectie hiermee blokkeert de zenuwimpuls, waardoor de spieren ontspannen. Algemeen bekend is dat het kan worden gebruikt voor het verminderen of laten verdwijnen van rimpels, maar Botox kan ook worden gebruikt voor het oplossen van medische problemen.

Zo is een Botoxbehandeling zeer geschikt voor het behandelen van zweethanden- voeten of oksels en wordt het gebruikt bij tandenknarsen, migraine en spastische spieren.

Botulinetoxine zorgt er ook voor dat huidige rimpels niet erger worden. Doordat de spieractiviteit wordt verminderd, kan de rimpel zich niet verder ontwikkelen. De werkzaamheid ligt tussen de 4 tot 6 maanden en de behandeling zal dus moeten worden herhaald om dit effect te behouden.

Wat wordt bedoeld met een zone?

Een zone is een specifiek te behandelen gebied, zoals bijvoorbeeld de frons, het voorhoofd of de kraaienpootjes.

Hoe lang blijft botox zichtbaar?

Botox heeft geen blijvend effect. Na gemiddeld 4 tot 6 maanden raakt de Botox uitgewerkt. Bij regelmatige behandeling met Botox blijft de stof langer actief en kun je langer genieten van het resultaat.

Daarnaast is het zo dat tijdens de periode dat Botox in het lichaam werkzaam is, de rimpel zich niet verder kan ontwikkelen. Daarom kan Botox ook preventief (er worden dan kleinere hoeveelheden gebruikt – vaak aangeduid met “baby Botox”) worden gebruikt bij het tegengaan van rimpels.

Twee dagen na de behandeling zie je het eerste resultaat en het beste resultaat is na 10 tot 14 dagen zichtbaar. Na vier maanden begint het effect langzaamaan weg te trekken, waarbij de Botox na zes maanden nog voor 30% werkt.

Hoe lang werkt een botox behandeling?

Gemiddeld houdt het effect van een behandeling vier maanden aan, maar dit is per persoon verschillend. Hoelang jij tevreden bent met het resultaat hangt ook af van jouw eigen mate van perfectionisme en verwachtingspatroon.

Moet ik de botox behandeling herhalen?

Als je het resultaat van de behandeling wilt behouden, adviseren we je om de behandeling na een paar maanden te herhalen. De Botox is dan uitgewerkt en de rimpels komen terug. Het is een fabel dat rimpels na het uitwerken van de Botox verergeren.

Waar tegen kan botox in het gezicht worden gebruikt?

van: voorhoofdrimpelsfronsrimpelskraaienpootjes (rimpels om de ogen) bovenliprimpels, putjes en rimpels in de kin, bunnylijntjes (lijntjes op de neus die zichtbaar zijn als je je neus optrekt, lacht of tegen de zon inkijkt) en hangende mondhoeken.
Verder is het mogelijk om met Botox je wenkbrauwen te liften, migraine te behandelen en overmatig zweten (oksels, voeten en handen) te verminderen.

Waar moet ik op letten bij botox?

Allereerst is het belangrijk om te weten of de cosmetisch arts is aangesloten bij de Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG). De NVCG ziet erop toe dat de kwaliteit van de gehele sector wordt behouden en bewaakt. Daarbij biedt de NGCG objectieve informatie aan mensen die een cosmetische behandeling overwegen.

De cosmetisch arts van Amstelzijde Kliniek, drs. Hayri Hortoglu, is zelf actief betrokken bij de NVCG.

Verder is het verstandig een consult aan te vragen voordat je wordt behandeld. Bij Amstelzijde Kliniek is dit consult gratis. Tijdens het consult nemen wij met je door wat de behandeling precies inhoudt, met welke stoffen er wordt gewerkt en wat je kunt verwachten wat resultaten betreft. Vraag hier jouw gratis consult aan.

Het is belangrijk dat jij je zelf op je gemak voelt bij de behandelend arts.

Wanneer kan ik geen botox gebruiken?

Tijdens jouw zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft, is een Botoxbehandeling niet mogelijk. Vanaf vier weken na de Botoxbehandeling is het veilig om zwanger te raken.

Wij vragen je tijdens het consult altijd of je medicatie gebruikt. Bepaalde medicijnen zoals aminoglycoside antibiotica kunnen namelijk het effect van Botox versterken.

Botox mag niet toegepast worden in de volgende gevallen:

  • Myasthenia gravis (spierziekte)
  • Amyotrofe laterale sclerose (spierziekte)
  • Eaton-Lambertsyndroom (spierziekte)
  • Infectie van het te behandelen gebied: Wanneer het te behandelen gebied geïnfecteerd is, zal eerst de infectie moeten genezen, voordat wij je kunnen behandelen
  • Zwangerschap/borstvoeding
  • Gebruik van medicatie zoals aminoglycoside antibiotica.

In de volgende gevallen wegen we zorgvuldig af of de behandeling mogelijk is:

  • Verlamming van de spier;
  • Multipele sclerose.

Wanneer kan ik sporten na botox?

De eerste 24 uur na jouw Botoxbehandeling, raden wij ten zeerste af om te sporten of andere zware lichamelijke activiteiten te verrichten. Wanneer er druk komt op het behandelde gebied, zou de Botox zich kunnen verspreiden.

Wat mag niet na botox?

  • Sporten tot 24 uur na de behandeling
  • Sauna tot 2 dagen na de behandeling
  • Zonnebanken tot een week na de behandeling
  • Naar de schoonheidssalon tot twee weken na de behandeling
  • Gebruikmaken van bloedverdunnende medicatie, zoals Marcomar, Sinaspril, Sintrom, Ascal, APC, kinderaspirine Meld medicijngebruik altijd tijdens het consult, de arts adviseert welke medicatie (tijdelijk) gestopt dient te worden.

Is botox veilig?

Botox is veilig en niet schadelijk voor het lichaam. Bij zeer hoge (en niet toegestane concentraties binnen de cosmetische industrie) wordt Botox pas gevaarlijk. Botox wordt in 4 tot 6 maanden weer afgebroken door het lichaam.

Is botox schadelijk?

Botox is niet schadelijk voor de gezondheid. De bijwerkingen die zouden kunnen ontstaan na een Botoxbehandeling, hebben voornamelijk betrekking op het behandelde gebied. Zo kun je bijvoorbeeld een blauwe plek krijgen of de huid kan wat gezwollen zijn. Dit is na een aantal dagen niet meer te zien.

In slechts zeer zeldzame gevallen kan de Botox ook op andere spieren werken, buiten het behandelde gebied, wat bijvoorbeeld kan leiden tot een tijdelijk hangend bovenste ooglid.

Het is heel belangrijk dat je tijdens het consult met de behandelend arts aangeeft of je medicatie gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft en of je kampt met een bepaalde ziekten. Door hier duidelijk over te zijn, worden complicaties voorkomen.

Is botox giftig?

In de cosmetische geneeskunde worden zeer verdunde concentraties Botox gebruikt, waardoor de Botox absoluut niet giftig is. Botox wordt in 4 tot 6 maanden weer afgebroken door het lichaam.

Is botox blijvend?

Botox is niet blijvend, maar raakt na 4 tot 6 maanden uitgewerkt. Het volledige resultaat van de Botoxbehandeling is zichtbaar na 10 tot 14 dagen na jouw behandeling. Na deze periode is de botuline goeddeels afgebroken waarna de normale spieractiviteit terug keert. Hierdoor neemt het effect van Botox op de rimpels geleidelijk af.

Wat kost botox tegen zweten?

Botox wordt gebruikt voor het verhinderen van overmatig zweten. Daar waar Botox er in het geval van rimpelbehandelingen voor zorgt dat de spiertjes in het gezicht worden verlamd, zorgt het bij deze behandeling ervoor dat het zweetsignaal van de zenuwen wordt geblokkeerd. Het is mogelijk om de oksels, handen of voeten te behandelen tegen overmatig zweten.

De kosten Botoxbehandelingen tegen zweten vind je op onze prijslijst.

Waar wordt botox van gemaakt?

Botulinetoxine is een eiwit dat voorkomt in een bacterie. In de cosmetische geneeskunde wordt botulinetoxine in zeer lage concentraties gebruikt, waarbij het middel de signaaloverdracht van de zenuw naar de spier tijdelijk stillegt. Behandeling met Botox is zeer veilig en wordt gebruikt voor het verminderen van rimpels, maar ook bijvoorbeeld bij het behandelen van tandenknarsen, migraine en overmatig zweten.

Waar blijft botox in het lichaam?

Botox blijft alleen op de plek die behandeld is, met een straal van één centimeter om dit gebied heen. Het argument dat Botox door het lichaam wordt verplaatst en daarbij bijvoorbeeld in het bloed terechtkomt, is dus niet waar. Het molecuul botuline toxine, een eiwit, wordt na verloop van tijd afgebroken in aminozuren en via de lever uitgescheiden.

Is botox duur?

Iedere kliniek hanteert haar eigen prijzen voor Botoxbehandelingen. Bij Amstelzijde Kliniek in Amstelveen gebruiken wij Botox, Bocouture en Azzalure. Bekijk hier onze prijzen.

Hoe lang werkt botox bij fronsrimpels?

Een fronsrimpel ontstaat door te veel activiteit van de spieren. Door Botox injecties zullen de spiertjes in het voorhoofd zich gaan ontspannen, zodat de fronsrimpel minder zichtbaar wordt of helemaal zal verdwijnen. Dit effect houdt 4 tot 6 maanden aan, de Botox zal gedurende deze periode steeds minder zichtbaar worden.

Is botox voor lippen?

Het is een misvatting dat Botox wordt gebruikt voor het opvullen van lippen, dit wordt namelijk gedaan met fillers. Botox is de stof die spieren uitschakelt, zodat rimpels verminderen. Een filler is een stof die de huid opvult en daarmee dus zeer geschikt voor het bereiken van meer volume in de lippen. Wat wel mogelijk is met Botox, is het behandelen van de rimpels boven de lippen.

Raak je verslaafd aan botox?

Lichamelijke verslaving zoals aan alcohol, drugs of tabak is er niet voor botuline injecties. Wat sommige mensen wel kunnen hebben, is dat zij gewend raken aan het resultaat van Botox. Deze mensen zijn dan niet verslaafd aan de Botox, maar meer aan het effect van Botox. Bij Amstelzijde Kliniek word je echter altijd eerlijk geadviseerd, ook wanneer wij het niet eens zijn met (opnieuw) behandelen.