Rimpels FAQ

Als je ouder wordt, produceert het lichaam steeds minder collageen, elastine en vocht. Deze stoffen zorgen voor een stevige, elastische en egale huid. De eerste rimpeltjes en lijntjes worden zichtbaar. Een rimpel is een vouw in het huidoppervlak, die ontstaat door het tekort aan bovengenoemde stoffen en door overmatig gebruik van de specifieke spier.

Rimpels ontstaan wanneer het lichaam veroudert. Het verouderen van de huid wordt door zowel uitwendige als interne factoren veroorzaakt.

Interne factoren

Interne factoren voor huidveroudering en het ontstaan van rimpels zijn:

 • Genen: Erfelijkheid speelt een rol bij de manier waarop je ouder wordt.
 • Hormonen: Tijdens bijvoorbeeld de overgang kan de hoeveelheid collageen tot wel 30% afnemen.
 • Collageen & elastine: Vanaf het 25e levensjaar gaat het lichaam steeds minder belangrijke stoffen produceren. Collageen, elastine en het vochtgehalte in de huid nemen zo ieder jaar steeds een beetje af en de eerste rimpeltjes, lijntjes en verlies aan gezichtscontouren worden zichtbaar.
 • Spieractiviteit: Een rimpel is een litteken dat ontstaat door het veelvuldig aanspannen van de spieren.

Externe factoren

Externe factoren die zorgen voor (vroegtijdige) huidveroudering en rimpels zijn:

 • Uv-straling: Ultraviolete stralen zijn de grote boosdoener en dan met name de UVA-stralen. UVA-A straling dringt door tot de middelste huidlaag (dermis) waar het zorgt voor een chemische reactie. Deze reactie zorgt op zijn beurt voor onherroepelijke DNA-schade aan de cellen, want uiteindelijk resulteert in rimpels.
 • Roken: Stoffen in sigarettenrook breken collageen en elastine af.
 • Alcohol: Alcohol veroorzaakt ontstekingen in het lichaam. Om deze ontstekingen ‘op te ruimen’, maakt het lichaam vrije radicalen aan. Deze dienen om de schadelijke stoffen op te ruimen, alleen worden ook gezonde cellen aangetast.
 • Stress: Wanneer we stress ervaren, maakt ons lichaam meer cortisol aan. Cortisol is een hormoon dat ervoor zorgt dat we in tijden van stress weten hoe te handelen. Hierdoor kunt je gemakkelijker met stress omgaan, echter zorgt een verhoogt cortisolgehalte gedurende een langere periode voor schade aan het lichaam en aan de huid.
 • Bewerkte voeding: Bewerkt voedsel bevat geen of nauwelijks essentiële stoffen. Langere periode het lichaam ontzien van verse voeding zorgt voor schade aan het metabolisme en de bloedvaten. Dit heeft direct effect op de huid in de vorm van een vale, vermoeide en grauwe teint. Op lange termijn zorgt ongezonde voeding voor vroegtijdige huidveroudering in de vorm van rimpels, lijntjes en vouwen.

Rimpels zijn te voorkomen door de oorzaken tot een minimum te beperken. Daarnaast zijn er een aantal behandelingen die het ontstaan van rimpels tegengaan. Bij Amstelzijde Kliniek kunt je terecht voor Botox en/of fillers, laserbehandelingen, (chemische) peelings en schoonheidsbehandelingen. Deze behandelingen hebben een preventieve werking bij het ontstaan van rimpels.

Botox voor het voorkomen van rimpels

Botox zorgt ervoor dat aanwezige rimpels niet erger worden. Omdat de spieractiviteit met Botox wordt verminderd, kan de rimpel zich niet verder ontwikkelen. Botox kan in deze fase helpen om jouw gezichtsspieren aan te leren om minder te bewegen, waardoor je in de toekomst rimpels voorkomt.

Dit werkt alleen zo tijdens de werkzaamheid van Botox (4 tot 6 maanden) en de behandeling zal dus moeten worden herhaald om dit effect te behouden.

Wanneer je op een jongere leeftijd met botox start, ervaar je meer voordeel bij het effectief tegengaan van rimpels op latere leeftijd.

Zonbescherming voor het voorkomen van rimpels

Wist je dat 90% van huidveroudering wordt veroorzaakt door UV-stralen? Als je jouw huid op juiste manier beschermt met zonbeschermingsproducten, rem je het ontstaan van rimpels af.

De afgelopen jaren is meer duidelijkheid gekomen over hoe Ultraviolette stralen de huid verouderen. Met name UVA-straling veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering. Het gevaar van deze straling is dat je tijdens het zonnen geen waarschuwing krijgt van de huid, zoals dit bij UVB-straling wel gebeurt door het verbranden van je huid.

UVB-straling zorgt ervoor dat de huid bruin wordt, dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid tegen de zon. Uiteindelijk zal de huid verbranden en je weet dat je te lang in de zon hebt gezeten. UVB-straling dringt door tot de bovenste huidlaag, terwijl UVA dieper in de huid doordringt.

UVA wordt niet tegengehouden door de wolken. Ook wanneer het geen mooi weer is, is het van belang jouw huid goed te beschermen.

Overigens is de zonnebank net zo schadelijk als de zon. Wanneer je zo lang mogelijk wilt genieten van een jeugdige huid, kun je het beste de zonnebank vermijden.

Chemische peeling voor het voorkomen van rimpels

Met een chemische peeling wordt de bovenste huidlaag verweekt en deels verwijderd. Dit proces zorgt ervoor dat de huid het herstelmechanisme activeert, waardoor er een nieuwe huidlaag ontstaat. Afhankelijk van het type actieve bestanddeel kan deze doordringen in verschillende lagen van de huid. In overleg met je wordt er beslist welke peeling het beste geschikt is.

We willen allemaal ouder worden, maar geen verouderde huid hebben. Helaas is het proces van huidveroudering onvermijdelijk, hier heb je geen invloed op. Waar je wel invloed op hebt, is de manier waarop je ouder wordt. Het is welbekend en bewezen dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan een gezond lichaam en daarmee aan een gezonde en jeugdige huid.

Rimpels zijn niet te voorkomen, maar de mate van rimpelvorming kan wel worden beïnvloed door middel van voeding. Vers en zo onbewerkt mogelijk voedsel zorgt voor essentiële stoffen die jouw lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

Voeding die rijk is aan antioxidanten draagt daadwerkelijk bij aan het voorkomen van rimpels. Vers fruit en rauwe groenten bevatten veel antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen zoals mineralen en polyfenolen.

Je kunt de diepte, het ontstaan en de hoeveelheid van rimpels beperken met verschillende behandelingen. Bij Amstelzijde Kliniek kunt je terecht voor Botox en/of fillers, laserbehandelingen, (chemische) peelings en schoonheidsbehandelingen. Hiermee zijn wij in staat om het gezicht te verjongen en rimpels te voorkomen.

Botox & Fillers voor het behandelen van rimpels

Botox (Botulinetoxine) is een natuurlijk voorkomend eiwit van een bacterie. Injectie hiermee blokkeert de zenuwimpuls, waardoor de spieren ontspannen.

Botox wordt ingezet voor het behandelen van de volgende rimpels en kenmerken van de verouderde huid:

 • Rimpels: voorhoofdrimpels, fronsrimpels, kraaienpootjes (rimpels om de ogen) bovenliprimpels, putjes en rimpels in de kin.
 • Liften: Wenkbrauwen en mondhoeken

Een filler is een stof die wordt geïnjecteerd in en onder de huid. Een filler herstelt de gezichtscontouren hersteld en vermindert rimpeltjes en lijntjes door vulling te geven daar waar de lijn het meest zichtbaar is.

Een filler wordt ingezet voor:

 • Volumeverlies: Contourverbetering.
 • Rimpels: Rimpels op de kin en wangen, marionetlijn rimpels en neuslippenplooi.

Laserbehandelingen voor het behandelen van rimpels

Bij Amstelzijde Kliniek kunnen wij jouw huid met geavanceerde laserapparatuur behandelen, zodat rimpels worden verminderd. De behandelingen zijn veilig en doeltreffend en worden verricht door onze huidtherapeut.

De beste resultaten worden bereikt wanneer een laserbehandeling wordt gecombineerd met een chemische peeling.

Schoonheidsbehandelingen voor het behandelen van rimpels

Een gezonde huid is de basis naar een jeugdige huid. Rimpels ontstaan sneller wanneer de huid niet goed functioneert, wanneer de huidbarrière is beschadigd of bij het gebruik van verkeerde verzorgingsproducten. De schoonheidsbehandelingen in onze kliniek verbeteren de huid zichtbaar en gaan daarnaast ook huidveroudering tegen.

Chemische peelings voor het behandelen van rimpels

Een peeling is een vloeistof op basis van verschillende ingrediënten. Bij Amstelzijde Kliniek kun je kiezen voor een peeling die specifieke anti-aging eigenschappen bezit, waardoor rimpels verminderen.

Laser is de afkorting voor ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Bij een laserbehandeling wordt het licht dat uit de laser komt, gebundeld tot één geconcentreerde straal. Hierdoor kunnen wij zeer gericht en effectief rimpels behandelen.

Behandeling met laser zorgt voor een algehele verbetering van de huid. Door middel van laser wordt de huid gestimuleerd om meer collageen en elastine aan te maken, stoffen die van nature voorkomen in de huid. Collageen zorgt voor een stevige huid, elastine zorgt ervoor dat de huid weer in positie komt, bijvoorbeeld nadat je erin hebt geknepen.

Een laser is ook effectief inzetbaar bij het behandelen van andere leeftijdgerelateerde huidaandoeningen, zoals het slapper worden van de huid, het verlies aan gezichtscontouren en pigmentvlekken.

De juiste huidverzorging is van directe invloed op de conditie van de huid en daarmee dus ook op het ontstaan van rimpels. Het gebruiken van verkeerde crèmes en andere verzorgingsproducten, kan er zelfs aan bijdragen dat de huid sneller veroudert.

Een crème heeft als belangrijkste doel het beschermen en voeden van de huid. ‘s Nachts is de regeneratieve fase, waarin de huid zichzelf vernieuwt en afvalstoffen worden verwerkt en afgevoerd. Het is dan heel belangrijk dat de huid zoveel mogelijk juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Overdag is het belangrijk om de huid te beschermen, bijvoorbeeld tegen uv-straling, luchtvervuiling en de verwarming of airco.

Kwalitatieve huidverzorging is belangrijk om de huid te ondersteunen en het proces van huidveroudering en het ontstaan van rimpels te vertragen.

Bij Amstelzijde Kliniek werken wij met twee van de meest gerenommeerde huidverzorgingsmerken op de markt, namelijk SkinCeuticals en Reviderm. Beiden bieden hoogwaardige producten met bewezen werkzame ingrediënten.

Skinceuticals

Het doel van de SkinCeuticals is om de huid te beschermen, om schade te herstellen en om toekomstige schade te voorkomen. De producten bevatten ingrediënten waarvan de doeltreffendheid wetenschappelijk is bewezen, zoals vitamine A, antioxidanten, alfa hydroxyzuren (AHA’s), adaptogenen en peptiden. Daarnaast hebben alle SkinCeuticals producten een hoge SPF, zoals factor 30 en 50.

Reviderm

Geïnspireerd door de fascinerende complexiteit van de huid heeft Reviderm er altijd naar gestreefd de beste ingrediënten te combineren met de laatste kennis op het gebied van dermatologie. De pure en zuivere producten van Reviderm zijn gebaseerd op de nieuwste onderzoeksresultaten in de dermatologie en de cosmetologie. Het resultaat van deze onderzoeken gebruikt Reviderm om in combinatie met krachtige werkstoffen uit de natuur, effectieve producten te ontwikkelen.

Er zijn een aantal verschillende rimpels die voorkomen in het gezicht, namelijk:

 • Kraaienpootjes: Kraaienpootjes zijn de rimpeltjes die ontstaan naast de ogen, ook wel oogrimpels genoemd.
 • Fronsrimpel: Deze rimpel ontstaat op het voorhoofd, tussen de ogen. Wanneer je tegen de zon in kijkt of boos bent, is deze rimpel goed te zien. Een fronsrimpel die permanent zichtbaar is, kan ervoor zorgen dat je altijd boos kijkt, ook wanneer je dit niet bent.
 • Neus lippenplooi: Deze rimpel is zichtbaar aan de zijkant van de neus en loopt naar de lippen door. De neus lippenplooi kan een vermoeid uiterlijk veroorzaken.
 • Rimpels onder de ogen: Rimpels onder de ogen laten je er ouder uitzien. Vooral wanneer je daarnaast ook last hebt van wallen of donkere kringen, kan dit gebied een doorn in het oog zijn.

Rimpels en het ouder worden van de huid horen er nou eenmaal bij. Toch kunt je het als cosmetisch storend ervaren. Het is ook niet fijn om constant te moeten horen dat je boos kijkt, er moe uitziet of dat je ouder wordt geschat dan dat je in werkelijkheid bent.

Voor het effectief verminderen en verwijderen van rimpels zijn er bij Amstelzijde Kliniek meerdere mogelijkheden, zoals behandeling met Botox en/of fillers, (chemische) peelings en laserbehandelingen.

Sommige mensen vertonen meer expressie dan anderen, bijvoorbeeld bij het praten, lachen of wanneer zij boos zijn. De spieren worden gebruikt om de gezichtsuitdrukking te kunnen vormen, maar hoe vaker de spieren worden gebruikt, hoe eerder je rimpels zult ervaren. Kijkt je bijvoorbeeld vaak boos of fronst je veel, dan zult je sneller last hebben van een fronsrimpel.

Door middel van Botox wordt de spieractiviteit stil gelegd, waardoor de spier kan ontspannen. De rimpel neemt hierdoor af en heeft niet de kans op zich verder te ontwikkelen. Soms is voor het beste resultaat een behandeling met zowel Botox als fillers nodig.