In Monaco!

DOKTER HAYRI HORTOGLU
Congressen en (er) bij blijven…
Jaarlijks zijn er een aantal belangrijke events en congressen in cosmetiek-land. Er zijn workshops georganiseerd door onze vakvereniging -de NVCG-, door de verschillende farmaceutische industrieën en de grote internationale congressen. Van de laatste categorie zijn er een aantal belangrijke. Het FACE congres in Londen, IMCAS in Parijs en AMWC in Monaco. Deze congressen worden georganiseerd door een z.g. organiserende comité die de sprekers uitnodigt en de wetenschappelijke inhoud vormgeeft via een z.g. Scientific Comité. Dit comité rouleert jaarlijks over de verschillende landen. Dit jaar werden de Russen in het zonnetje gezet. In feite betekent het dat de vaste bezetting van de wetenschappelijk comité (Brits/Frans) aangevuld word door wetenschappers uit een ander land of werelddeel. Er wordt niet over 1 nacht ijs gegaan qua organisatie, dat mag duidelijk zijn.

Sharon Stone, het nieuwe gezicht van Galderma

Sharon Stone, het nieuwe gezicht van Galderma

dertiende editie van Aesthetic en Anti-Aging Medicine World congres (AMWC) werd op 26, 27 en 28 maart in de prinsdom van Monaco gehouden. Als we in Nederland spreken van een groot medisch congres dan houdt de teller wel op bij 300 deelnemers; de AMWC werd bezocht door meer dan 9000 deelnemers met meer dan 120 nationaliteiten. Dan tellen we de begeleiding van industrie en aanverwante organisatoren niet mee. Door de invasie van de deelnemers in dit Middellandse zeedorp zijn alle hotels en restaurants in deze periode volgeboekt.

De locatie is het Grimaldi forum, een groot congrescentrum waar zowel de exhibitie, workshops en de lezingen in verschillende ruimten gegeven word. Tussen de congressen door kan men de stands van de farmaceutische industrie bezoeken. Door de grootte en tal van stands is het zelfs in 2 dagen niet mogelijk alles te bezoeken. En eerlijk gezegd hoeft dat ook niet, veel is onnodige of niet nuttig. Van nature ben ik niet iemand die graag winkelt en het gevoel in een drukke winkelstraat te zijn slaat dan ook na een half uur al toe en zoek ik mijn weg naar de congressen.
Opvallend is dat daar waar 7-8 jaar geleden het congres een samenscholing van artsen was die buiten het boekje werkten, zeg maar geneeskundige vrijbuiters, zijn er nu grote internationale namen verbonden zijn aan de AMWC. Het is werkelijk “big business” geworden. En inhoudelijk kan ik zeggen dat er steeds meer wetenschappelijk onderbouwing is in het werk, de cosmetische geneeskunde, de verouderingsprocessen van de mens en wat we er allemaal aan kunnen doen om dit proces te beïnvloeden.
Preventieve geneeskunde richt zich er op om de veroudering te voorkomen door b.v. voeding en levenswijze te optimaliseren. Een stapje verder gaat het als men deze processen van veroudering probeert om te keren door het gebruik van medicijnen en hormonen. De esthetische geneeskunde is er op gericht om middels  medische ingrepen -fillers, botuline injecties, laser en licht gebruik en chirurgische behandelingen- de verouderde huid en mens te verjongen.
Zo’n congres lijkt allemaal erg serieus en dat kan het ook soms zijn maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. Daarom is er altijd een programma na het congres. En in Monaco, hoe een klein gebied het ook is, is er voldoende gelegenheid om de ontspanning op te zoeken. Je kan het zoeken in een lunchafspraak met de collega’s en ’s avonds is er altijd wel een event georganiseerd door de farmaceut. Dit keer werden wij door Galderma uitgenodigd om in de schitterende Monte Carlo Bay een presentatie bij te wonen. Nu blijkt Sharon Stone door het bedrijf dat o.a. Restylane produceert als een soort ambassadrice is gestrikt. Hoezo “big business”!
De externe veroudering, gelaat, huid, haar en lichaam, kunnen we dus in grote mate met de huidige mogelijkheden verbeteren. Er bestaat niet zoiets als cosmetische psychologie. De interne mens daar moeten we zelf aan werken. Bijvoorbeeld in de zon in Monaco…… of zoiets

Amstelzijde 31
1184 TX Amstelveen
Tel: 020 472 38 88
info@amstelzijdekliniek.nl