Waarom krijgen we toch van die nare vlekjes?

Naarmate wij ouder worden, zien we vaak steeds meer vlekjes ontstaan. Deze vlekjes kunnen waar dan ook op het lichaam tevoorschijn komen, echter zien we ze veelal in het gezicht, op het decolleté en de handen ontstaan. Ook wel de zonbeschenen delen genoemd. Deze vlekjes worden ook wel pigmentvlekjes genoemd, die er in allerlei soorten zijn, van licht tot donkere vlekken. In deze blog richten wij ons op de donkere vlekken die ontstaan door UV-straling.

Pigment is een bruine kleurstof die door de pigmentcellen in de huid wordt aangemaakt. Onder invloed van UV-straling neemt de aanmaak van pigment toe, dit is dan ook de reden dat onze huid een kleurtje krijgt. Echter wanneer er in de loop der jaren sprake is geweest van téveel zonlicht op de huid dan zien we lentigines ontstaan, ook wel zonneschade, ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd. De pigmentatie komt dan met de tijd naar de oppervlakte waar het zichtbaar wordt als een vlekje. Ze zijn vaak egaal bruin van kleur en meestal rond of ovaal van vorm. Op het decolleté gaat het vaak samen met roodheid van de huid, waarin kleine verwijde vaatjes zichtbaar zijn.

Veel mensen weten niet dat deze vlekjes heel gemakkelijk behandeld kunnen worden. Bij de Amstelzijde Kliniek in Amstelveen zijn wij in staan met enkele behandelingen (vaak 2/3 keer) deze vlekken te verwijderen. Afhankelijk van de soort pigmentatie wordt gekeken welke behandeling het mooiste resultaat oplevert. Dit kan zijn met laser, een peeling en eventueel indien nodig met de juiste huidverbeteringsproducten.

Wanneer een IPL- of laserbehandeling wordt toegepast, wordt het licht door het pigment geabsorbeerd en omgezet in warmte. De pigmentcellen worden door de warmte in kleine stukjes gebroken en vervolgens opgeruimd door het lichaam. Dit is een natuurlijk proces waardoor het vlekje na enkele weken al lichter is of zelfs is verdwenen!

U bent van harte welkom bij ons in Amstelveen voor een vrijblijvend en kosteloos consult! De huidtherapeute zal voor u een eerlijk en helder behandelplan opstellen met de daarbij behorende adviezen. Wij zien u graag bij de Amstelzijde Kliniek, wij zijn bereikbaar op: 020 472 38 88.