Huidveroudering

huidveroudering

We weten allemaal dat we ouder worden en dat dit proces ook invloed heeft op onze huid. U kent misschien de belangrijkste factoren die huidveroudering versnellen, zoals te veel blootstelling aan Uv-straling en andere schadelijke omgevingsfactoren. De afgelopen jaren zijn wetenschappers steeds beter gaan begrijpen hoe biochemische processen (de structuur en stofwisseling van organismen) werken. Hierdoor is er ook meer bekend geworden over het huidverouderingsproces. Wist u bijvoorbeeld dat vrije radicalen en versuikering de grootste oorzaken van huidveroudering zijn? U leest er alles over in deze blog!

De huid

Voordat we dieper in kunnen gaan op het verouderingsproces, is het belangrijk om te weten hoe de huid is opgebouwd. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Wist u dat de huid inclusief het onderhuids bindweefsel wel 15 tot 20 kg weegt? Onze huid biedt bescherming tegen oververhitting, onderkoeling en uitdroging.

In de lederhuid zitten de belangrijkste stoffen die zorgen voor een mooie en gezonde huid, namelijk collageen, elastine en hyaluronzuur. Collageen is een eiwit die het bindweefsel bij elkaar houdt, dit zorgt voor een stevige huid. Elastine helpt de huid naar de oorspronkelijke positie te keren en hyaluron kan worden gezien als ‘smeermiddel’ van de huid.

Helaas beginnen deze stoffen af te nemen na het 25e levensjaar. Maar dat is niet de enige oorzaak van huidveroudering…

Huidveroudering door versuikering

Suiker heeft een grote invloed op onze huid, doordat het zich hecht aan het collageen. Wanneer er suikerverbindingen gevormd worden tussen de collageen- en elastine eiwitten, verliest de huid haar veerkracht en elasticiteit. Hierdoor ontstaan rimpels en verkleuringen. Het huidverouderingsproces wordt door middel van suiker versneld, daarnaast wordt de huid kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf, zoals UV-straling, airco en vervuilde lucht.

Wat kunt u doen tegen versuikering?

Het versuikeringsproces kan gedeeltelijk worden voorkomen door voedingsmiddelen te laten staan die zorgen voor een hoge bloedsuikerspiegel. Deze producten zijn te herkennen aan een hoge glycemische index (GI) of glycemische lading (GL). Daarnaast zijn er speciale cosmetica die het versuikeringsproces tegengaan.

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn schadelijk voor onze huid en worden gestimuleerd door stress, roken en blootstelling aan UV-stralen. Vrije radicalen tasten de celstructuur en het bindweefsel aan, waardoor de huid aan elasticiteit verliest en rimpels en verslapping ontstaan.

Wat kunt u doen tegen vrije radicalen?

Aangezien vrije radicalen worden aangemaakt door ons lichaam, is het lastig om deze aan te pakken. Echter hebben deze radicalen één grote vijand, namelijk antioxidanten. Antioxidanten verminderen het oxidatieproces door vrije radicalen te absorberen. Voeding met felle kleuren bevat bijvoorbeeld veel antioxidanten.

De antioxidanten van SkinCeuticals

Naast voeding, is huidverzorging ook een goede manier om de huid te voorzien van antioxidanten. De huidverbeterende producten van SkinCeuticals neutraliseren de vrije radicalen in de huid en bevorderen op deze manier de natuurlijke en egale teint. Daarnaast bieden de producten geavanceerde bescherming tegen invloeden van buitenaf en is het klinisch bewezen dat de producten pigmentvlekken, fijne lijntjes en rimpels verminderen.

Onze huidtherapeut, Marit van Boldrik adviseert u graag over de producten van SkinCeuticals.