Pigmentvlekken FAQ

Pigment is een kleurstof in de huid die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft onder andere kleur aan onze huid en haren. Pigment beschermt je huid tegen uv-straling. Als je lang in de zon zit, dan maakt de huid meer pigment aan zodat je beter beschermd bent. Als de huid is blootgesteld aan te veel zon, dan kunnen er vlekken, ofwel pigmentstoornissen ontstaan.

Ieder mens heeft pigment in zijn of haar lichaam. Dit zorgt voor de kleur van de huid, ogen en haren. Pigmentvlekken vormen zich door een ophoping of onregelmatigheid in de productie van pigment, wat leidt tot donkere (of witte) vlekken of markeringen op de huid. De grootte, vorm en kleurintensiteit van deze vlekken kunnen variëren en ze kunnen op elk deel van het lichaam verschijnen.

Veel mensen vragen zich af, hoe krijg je pigmentvlekken? Het is eigenlijk best logisch hoe pigmentvlekken ontstaan. Onder invloed van bijvoorbeeld te veel zonlicht kan er een ophoping van pigment op een bepaalde plek in de huid ontstaan, wat kan leiden tot een pigmentvlek. De meeste pigmentvlekken ontstaan naarmate we ouder worden, dit wordt ook wel zonneschade genoemd. Ook kunnen deze ontstaan door hormonale schommelingen of door een eerdere ontsteking of beschadiging.

Pigmentvlekken kunnen zowel esthetisch als emotioneel storend zijn voor velen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om pigmentvlekken te behandelen. Een populaire optie is het laseren van de huid, wat effectief kan zijn in het verminderen van de zichtbaarheid van de vlekken. Voor wie op zoek is naar minder ingrijpende methoden, dan is een peeling in sommige gevallen ook een mogelijkheid. Het is essentieel om een specialist te raadplegen alvorens een behandeling te kiezen, zodat je de meest geschikte methode voor jouw huidtype en situatie kiest.

Een behandeling die goed werkt bij pigmentvlekken is het laseren van de desbetreffende vlekken. Bij een laserbehandeling absorbeert het pigment het licht, wat omgezet wordt in warmte. Vervolgens wordt het pigment in kleine deeltjes verpulvert en door het lichaam opgeruimd. De pigmentvlek neemt dan in de daaropvolgende weken af. Wat ervoor zorgt dat jouw huid egaler, stralender en frisser wordt.

Bij sommige pigmentvlekken zoals een zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd, is laser niet aan te raden. Hiervoor gebruiken wij de Mela Peel Forte, ondersteund met effectieve pigmentproducten. Deze peeling is speciaal ontwikkeld voor melasma en zorgt voor een egalere huid.

Afhankelijk van de ernst van de pigmentvlekken zijn er 1 tot 3 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.

Na de behandeling kan het behandelde gebied er rood uitzien en kan er sprake zijn van enige zwelling. Ook zijn de vlekken tijdelijk, gemiddeld 2 tot 4 dagen, donkerder van kleur. Dit trekt geleidelijk weer weg, in de maand na de behandeling zie je het resultaat.

Bij Amstelzijde Kliniek kun je terecht voor het effectief laseren van pigmentvlekken. Voor een S-zone behandeling, gericht op enkele pigmentvlekjes of vaatjes, bedragen de kosten €115,00. Echter, omdat niemands huid hetzelfde is, kunnen de kosten per persoon verschillen. Wil je weten wat wij voor jou kunnen doen en wat de prijs daarvan is? Informeer dan naar de mogelijkheden en laat je adviseren door onze specialisten.

Als je meer wilt weten over wat te doen tegen pigmentvlekken, plan dan een vrijblijvend consult met ons in. Wij adviseren je namelijk graag over pigmentvlekken verwijderen.